Szaszłyki z karkówki ze szparagami
Szaszłyki to bajecznie pyszne danie. I proste: nie wymaga wielu przygotowań.
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę (około 4 cm). Ułożyć w głębokim naczyniu, obficie posypać przyprawą do grilla, gorczycą i grubo zmielonym pieprzem prosto z młynka. Nie solić! Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wycisnąć sok.
2. Zalać mięso majonezem. Włożyć cebulę, liście laurowe, polać sokiem z cytryny. Zostawić w pokojowej temperaturze na godzinę. Po tym czasie mięso dokładnie wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty i zostawić w lodówce na około 5 godzin (można na całą noc).
3. Zamarynowane kawałki mięsa oczyścić ze składników marynaty i nabijać na metalowe szpikulce. Ułożyć na mocno nagrzanym ruszcie. Piec, dopóki się nie zrumienią (ok. 20 minut). Pod koniec pieczenia na ruszcie ułożyć szparagi, piec ok. 7 minut. Podawać udekorowane gałązkami natki pietruszki. Solić upieczone, do smaku.
Zobacz także: