Sześć sekretów gotowania buraków

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sekretów gotowania buraków

6. Jak wybrać dobrego buraka? W sklepach rzadko spotkamy się z informacją nazwie oferowanej odmiany buraka. Klienci są zdani na kupowanie „na oko”. Dobry burak ma gładką i lśniącą skórkę oraz kulisty lub wydłużony kształt. Lepiej unikać buraków o nieregularnych kształtach, które mogą być łykowate i mniej smaczne.
6. Jak wybrać dobrego buraka? W sklepach rzadko spotkamy się z informacją nazwie oferowanej odmiany buraka. Klienci są zdani na kupowanie „na oko”. Dobry burak ma gładką i lśniącą skórkę oraz kulisty lub wydłużony kształt. Lepiej unikać buraków o nieregularnych kształtach, które mogą być łykowate i mniej smaczne. 123RF/PICSEL
5. Słodycz buraka Smak buraków w dużej mierze zależy od odmiany. Co zrobić, gdy buraki okazały się niewystarczająco słodkie? Wiele gospodyń po prostu dodaje cukier do wody, w której gotują się buraki. Przed zastosowaniem tej metody warto zastanowić się czy chcemy dodatkowo zwiększać ilość cukru w diecie.
5. Słodycz buraka Smak buraków w dużej mierze zależy od odmiany. Co zrobić, gdy buraki okazały się niewystarczająco słodkie? Wiele gospodyń po prostu dodaje cukier do wody, w której gotują się buraki. Przed zastosowaniem tej metody warto zastanowić się czy chcemy dodatkowo zwiększać ilość cukru w diecie. 123RF/PICSEL
4. O idealnej konsystencji Dbaj o to, aby nie rozgotować buraków – stracą wtedy smak, kolor i strukturę. Po ugotowaniu natychmiast przełóż je do miski z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu.
4. O idealnej konsystencji Dbaj o to, aby nie rozgotować buraków – stracą wtedy smak, kolor i strukturę. Po ugotowaniu natychmiast przełóż je do miski z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. 123RF/PICSEL
3. O pięknej intensywnej barwie Buraki wrzuć do wrzątku, a kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, aby nie uszkodzić pigmentu. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę octu, który utrwali kolor.
3. O pięknej intensywnej barwie Buraki wrzuć do wrzątku, a kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, aby nie uszkodzić pigmentu. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę octu, który utrwali kolor. 123RF/PICSEL
2. Chrupkie i pełne smaku Buraki gotuj w mundurkach w nieosolonym wrzątku. Soli użyj podczas dalszego przygotowania dań z gotowanych buraków. Dodawanie soli podczas gotowania sprawi, że buraki będą mniej chrupkie, a bardziej suche i włókniste.
2. Chrupkie i pełne smaku Buraki gotuj w mundurkach w nieosolonym wrzątku. Soli użyj podczas dalszego przygotowania dań z gotowanych buraków. Dodawanie soli podczas gotowania sprawi, że buraki będą mniej chrupkie, a bardziej suche i włókniste. 123RF/PICSEL
1. Aby były bardziej soczyste Wrzucaj buraki do wrzątku, a nie do zimnej wody. W czasie powolnego podgrzewania buraki stopniowo tracą soczystość. Nie odcinaj „piętki”, gotuj buraki z ogonkiem. Przez nacięcie dużo soku wydostanie się do wody.
1. Aby były bardziej soczyste Wrzucaj buraki do wrzątku, a nie do zimnej wody. W czasie powolnego podgrzewania buraki stopniowo tracą soczystość. Nie odcinaj „piętki”, gotuj buraki z ogonkiem. Przez nacięcie dużo soku wydostanie się do wody. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?