Sześć sekretów gotowania buraków

Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne, są tanie i świetnie sprawdzają się jako składnik wielu potraw. Jednak ich gotowanie często nastręcza trudności. Co zrobić, by buraki były soczyste, słodkie, chrupkie i zachowały piękny kolor?

123RF/PICSEL

Sześć sekretów gotowania buraków

6. Jak wybrać dobrego buraka?

W sklepach rzadko spotkamy się z informacją nazwie oferowanej odmiany buraka. Klienci są zdani na kupowanie „na oko”. Dobry burak ma gładką i lśniącą skórkę oraz kulisty lub wydłużony kształt. Lepiej unikać buraków o nieregularnych kształtach, które mogą być łykowate i mniej smaczne.
5. Słodycz buraka

Smak buraków w dużej mierze zależy od odmiany. Co zrobić, gdy buraki okazały się niewystarczająco słodkie? Wiele gospodyń po prostu dodaje cukier do wody, w której gotują się buraki. Przed zastosowaniem tej metody warto zastanowić się czy chcemy dodatkowo zwiększać ilość cukru w diecie.
4. O idealnej konsystencji

Dbaj o to, aby nie rozgotować buraków – stracą wtedy smak, kolor i strukturę. Po ugotowaniu natychmiast przełóż je do miski z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu.
3. O pięknej intensywnej barwie

Buraki wrzuć do wrzątku, a kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, aby nie uszkodzić pigmentu. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę octu, który utrwali kolor.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?