Reklama

Sznycle w migdałowej panierce

Składniki na 5 porcji

  • 5 kotletów schabowych bez kości
  • 1/2 niedużej dyni hokkaido
  • 100 g żółtego sera ● ząbek czosnku
  • 30 g migdałów bez skórki
  • 50 g obranych pestek dyni 2 jaja
  • masło klarowane
  • 6 łyżek mąki
  • sól, pieprz do smaku

1. 50 g sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, obrany czosnek kroimy w plasterki, migdały siekamy na mniejsze kawałki, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy.

2. Dynię kroimy w słupki. Oprószamy pieprzem, solą, posypujemy pestkami, smażymy na maśle ok. 5 minut z obu stron.

3. Kotlety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jaja roztrzepujemy widelcem. Mięso obtaczamy najpierw w jajach, potem w mące i na koniec w migdałach z serem i czosnkiem. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron na jasnozłoty kolor.

Reklama

4. Steki przekładamy na blachę. Na każdy kładziemy plasterek sera i podsmażoną dynię. Zapiekamy ok. 10 minut w 200ºC.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy