Sznycle z warzywami w 30 minut
Składniki
- 3 szt. cebula
- 500 g mieszane mięso mielone
- jajko
- 125 ml bulion warzywny
- 3 łyżki olej
- sól
- 2 szt. marchewka
- 1 szt. czerstwe bułki
- pieprz
- 750 g młoda kapusta
- 150 g śmietana
- słodka mielona papryka
- majeranek
10 min
3-4 osób
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone zmieszać z odciśniętą bułką, jajkiem i pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować 8 sznycelków i usmażyć je na rozgrzanym oleju.
Kapustę poszatkować, marchewkę pokroić w plastry, jedną cebulę pokroić w grubą kostkę. Warzywa przesmażyć na rozgrzanym oleju, wlać bulion, gotować 5 minut. Pozostałą cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na tłuszczu ze sznycli. Kapustę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać śmietanę i zdjąć z ognia. Sznycelki ułożyć na kapuście, posypać smażonymi krążkami cebuli.