Szparagi warzywnej potrawce
Zupę możesz serwować również z paluszkami z ciasta francuskiego lub z czosnkowymi grzankami z bułki.

Składniki
- 50 dag białych szparagów
- 30 dag ziemniaków
- 15 dag strączków groszku cukrowego
- 2 kalarepy
- 3 marchewki
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka cukru
1. Szparagi obrać, odciąć końce. Włożyć do 1,5 l zimnej wody, dodać sól, cukier, sok z 1/2 cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Wyjąć, pokroić.
2. Resztę warzyw oczyścić, ziemniaki i kalarepę pokroić w niedużą kostkę, strączki groszku na pół, marchew na plasterki. Wszystkie włożyć do zupy, gotować około 15 minut, na 5 min przed końcem dodać szparagi. Zaprawić zasmażką z mąki i masła, zabielić śmietaną. Doprawić do smaku, posypać posiekaną natką.
3. Boczek wędzony pokroić i zrumienić na suchej patelni. Podawać do zupy.