Szparagi z sosem serowym
Przygotowanie:
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Rozgrzej i posmaruj patelnię grillową oliwą, a następnie połóż na niej szparagi. Grilluj po około 4 minuty z każdej strony, aż szparagi się zarumienią.
Masło utrzyj z żółtkami, ustaw naczynie na garnku z wrzącą wodą i ubijaj. Oddzielnie wymieszaj śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewać powoli, aż ser się stopi. Przestudź i wlej do masy żółtkowej. Dopraw do smaku musztardą i dokładnie wymieszaj.
Ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek. Umyj i osusz rukolę, porwij na kawałki i ułóż na półmisku. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół.
Wyłóż na sałatę gorące szparagi i przekrojone na pół jajka. Dodaj pomidorki i kilka gałązek umytego koperku. Oprósz to solą i pieprzem, a następnie podlej sosem.
Zobacz także: