Szparagi z sosem serowym

Składniki
- 2 pęczki zielonych szparagów
- rukola
- 6 pomidorków koktajlowych
- oliwa
- pół łyżeczki musztardy
- koperek
- 4 jaja
na sos
- 100 g sera gorgonzola lub lazura
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3 żółtka
- 100 g masła
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Rozgrzej i posmaruj patelnię grillową oliwą, a następnie połóż na niej szparagi. Grilluj po około 4 minuty z każdej strony, aż szparagi się zarumienią.
Masło utrzyj z żółtkami, ustaw naczynie na garnku z wrzącą wodą i ubijaj. Oddzielnie wymieszaj śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewać powoli, aż ser się stopi. Przestudź i wlej do masy żółtkowej. Dopraw do smaku musztardą i dokładnie wymieszaj.
Ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek. Umyj i osusz rukolę, porwij na kawałki i ułóż na półmisku. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół.
Wyłóż na sałatę gorące szparagi i przekrojone na pół jajka. Dodaj pomidorki i kilka gałązek umytego koperku. Oprósz to solą i pieprzem, a następnie podlej sosem.
Zobacz także: