Szpinak z pomidorkami, boczkiem i serem blue
Składniki
- pół pęczka natki pietruszki
- pół cebuli
- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego Knorr
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
- 100 ml śmietany 18%
- 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 200 g pomidorków cherry
- 4 plastry wędzonego boczku
10 min
3-4 osób
1. Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
2. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.
3. Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę
4. Sos wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.
5. Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.