Reklama

Szpinakowa lasagna

Dieta wegetariańska może być bardzo urozmaicona i smakowita. Jeśli nie jesteście przekonani, wypróbujcie ten przepis na lasagnę bez mięsa.

Składniki

  • opakowanie makaronu do lazanii
  • 300 g sera feta
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 400 g szpinaku
  • oliwa
  • szklanka bulionu
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Szpinak blanszujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy, nie wylewając wody. Dodajemy do niej łyżkę oliwy i gotujemy płaty lazanii, uważając, żeby się nie skleiły. Wyjmujemy i układamy pojedynczo na talerzu. 

2. Fetę rozgniatamy widelcem i mieszamy z oregano, gałką muszkatołową oraz szpinakiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwę ciasta i nadzienia, które oprószamy solą i pieprzem. Ostatnią warstwą powinien być makaron. Polewamy go bulionem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180°C ok. 30 minut.  

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy