Szpinakowa lasagna
Dieta wegetariańska może być bardzo urozmaicona i smakowita. Jeśli nie jesteście przekonani, wypróbujcie ten przepis na lasagnę bez mięsa.
Składniki
- opakowanie makaronu do lazanii
- 300 g sera feta
- duży kubek jogurtu naturalnego
- 400 g szpinaku
- oliwa
- szklanka bulionu
- 50 g startego żółtego sera
- 2 łyżki oregano
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szpinak blanszujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy, nie wylewając wody. Dodajemy do niej łyżkę oliwy i gotujemy płaty lazanii, uważając, żeby się nie skleiły. Wyjmujemy i układamy pojedynczo na talerzu.
2. Fetę rozgniatamy widelcem i mieszamy z oregano, gałką muszkatołową oraz szpinakiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwę ciasta i nadzienia, które oprószamy solą i pieprzem. Ostatnią warstwą powinien być makaron. Polewamy go bulionem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180°C ok. 30 minut.
Zobacz także: