Szpinakowe cuda

Dorze przyprawiony szpinak to prawdziwy rarytas dla smakoszy.

uduszony na oiliwie i czosnku szpinak możesz podać z sadzonym jajkiem, grillowaną rybą, na pizzy lub tarcie
uduszony na oiliwie i czosnku szpinak możesz podać z sadzonym jajkiem, grillowaną rybą, na pizzy lub tarcieEast News

Jak przyprawiać? Do szpinaku, oprócz soli  i pieprzu, a także szczypty cukru, pasuje przede wszystkim gałka muszkatołowa. Często dodaje się też czosnek i cebulę.

Cebulę i czosnek trzeba najpierw podsmażyć na maśle lub oliwie (tłuszczu nie powinno być za dużo), a potem dorzucić szpinak.

Proponuję też doprawianie szczyptą mielonego imbiru lub sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym, które spowodują, że smak wyostrzy się.

Najczęściej dodaje się do szpinaku fetę. Polecam też łączenie go z serami pleśniowymi, np. z rokpolem. Jeśli robimy pierogi ze szpinakiem, wystarczy wymieszać go z półtłustym twarogiem.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Szpinkowa zupa-krem na winie

Skład na 4 porcje: 500 g szpinaku mrożonego, 150 ml białego wina, litr bulionu z kurczaka i włoszczyzny, 4 łyżeczki sera trzykrotnie mielonego, 50 g masła, 2 średnie cebule, sól i świeżo mielony czarny pieprz, łyżka soku z cytryny, 2 świeże pomidory do dekoracji

Przygotowanie: Posiekaną i posypaną szczyptą soli cebulę smażymy na szklisto na rozgrzanym maśle w wyższym garnku. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i gotujemy tak długo, aż połowa płynu odparuje.

Z kurczaka i włoszczyzny (bez kapusty) gotujemy bulion. Przecedzamy. Bulion wlewamy do wina z cebulą, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wrzucamy szpinak. Gotujemy 15 minut od chwili, gdy szpinak się rozmrozi. Zestawiamy z ognia. Gdy zupa nieco przestygnie, miksujemy ją z serem trzykrotnie mielonym, doprawiamy pieprzem, sokiem cytrynowym i, jeśli trzeba, szczyptą soli.

Szpinakowa tarta na orkiszowym spodzie

W tym czasie na dużej patelni podgrzewamy szpinak, by odparować z niego wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy. Gdy szpinak trochę przestygnie dodajemy twaróg, jaja, sól i pieprz. Mieszamy.

Szpinak równomiernie rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie, na wierzchu układamy pokrojone suszone pomidory, plasterki boczku i pokruszoną fetę. Zapiekamy jeszcze 20 minut.