Szybka ciabatta
W końcowej fazie mieszania można dodać np. 50 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, 50 g oliwek lub igiełki rozmarynu. Ciabatta nabierze wówczas nowego charakteru. Zachęcam także do przygotowania ciabatty na zaczynie biga.
Składniki:
400 ml wody
10 g drożdży
500 g mąki pszennej typ 750
15 g soli (1½ łyżeczki)
20 ml oliwy
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody.
2. Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
3. Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.
4. Wyrabiać przez 5-6 minut w misce, najlepiej dłonią, dzięki czemu ciasto będzie luźne. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę.
5. Ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Z doświadczenia wiem jednak, że im ciasto dłużej wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo. W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy bardziej puszysty chleb. Najlepiej zrobić to dwa razy w równych odstępach czasu.
6. Następnie bardzo dokładnie obsypać kawałek papieru do pieczenia mąką pszenną. Najlepiej użyć do tego sita, aby uzyskać równą warstwę mąki bez prześwitów, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do papieru.
7. Połowę ciasta przelać na papier i trzymając za rogi, poruszać raz w jedną, raz w drugą stronę, aby ciasto obkleiło się mąką i aby uformować ładny podłużny bochenek.
8. Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia i powtórzyć czynność z drugą częścią.
9. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do garowania.
10. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250ºC.
11. Wstawić blachę i piec przez około 20-25 minut.
12. Po tym czasie wyjąć ciabatty z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
Przepis pochodzi z książki "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego