Szybka na mały głód
Nie kupuj sałaty o bardzo dużych, cienkich i lekko nadwiędniętych liściach – może zawierać duże ilości nawozów. Sięgnij po rzymską – ma twardsze, chrupiące listki.
Składniki
- po 1/2 główki sałaty rzymskiej i lodowej
- 1 sałata masłowa
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- po 5 dag tartego parmezanu i pestek słonecznika
- 3 łyżki natki pietruszki
- 8 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
1. Wszystkie sałaty dokładnie, liść po liściu, umyć, odwirować w suszarce lub osuszyć, porwać na małe kawałki, wielkości jednego kęsa, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki, rozdrobnić, by powstały pojedyncze pierścionki.
2. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki, młode ładne listki dobrze opłukać, dodać do sałaty. Wszystkie warzywa przełożyć razem do dużej salaterki i wymieszać.
3. Przygotować sos Wymieszać ocet i oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Skropić sałatkę przed podaniem, posypać parmezanem i pestkami słonecznika. Wymieszać.