Szybka na mały głód
Nie kupuj sałaty o bardzo dużych, cienkich i lekko nadwiędniętych liściach – może zawierać duże ilości nawozów. Sięgnij po rzymską – ma twardsze, chrupiące listki.
1. Wszystkie sałaty dokładnie, liść po liściu, umyć, odwirować w suszarce lub osuszyć, porwać na małe kawałki, wielkości jednego kęsa, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki, rozdrobnić, by powstały pojedyncze pierścionki.
2. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki, młode ładne listki dobrze opłukać, dodać do sałaty. Wszystkie warzywa przełożyć razem do dużej salaterki i wymieszać.
3. Przygotować sos Wymieszać ocet i oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Skropić sałatkę przed podaniem, posypać parmezanem i pestkami słonecznika. Wymieszać.