Szybka tarta z brzoskwiniami
Mąkę migdałową bez trudu przygotujesz w domu. Wystarczy zemleć w blenderze lub młynku łuskane, posiekane migdały (mogą być prażone) lub płatki migdałowe.
1. Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy. Masło utrzeć z cukrem na aksamitną masę, dodać mąkę migdałową i jajko.
2. Mrożone ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować (garmażeryjnego nie trzeba rozwałkowywać, jest wystarczająco cienkie). Ciasto rozłożyć w formie do tart, dociągnąć do brzegów, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
3. Po 10 min pieczenia obciążenie zdjąć, spód piec jeszcze ok. 5 min, wyjąć, wystudzić. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170ºC.
4. Na podpieczonym spodzie rozsmarować przygotowaną wcześniej masę migdałową. Na masie rozłożyć kawałki brzoskwiń, całość obsypać płatkami migdałowymi (można przykryć nimi cały wierzch). Tak przygotowaną tartę należy piec jeszcze ok. 20 min w temp. 170ºC.