Szybki krem kalafiorowy
Lekka zupa warzywna.
Składniki
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek (ok. 3-5 cm) świeżego imbiru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku
- mielona gałka muszkatołowa
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w plasterki, cebulę, czosnek, imbir drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. W garnku na maśle lekko zeszklić cebulę z imbirem i czosnkiem, wlać bulion, dodać marchewkę i kalafior, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Kilka różyczek kalafiora odłożyć do dekoracji.
Zupę zmiksować, doprawić curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną, przelać na talerze i udekorować odłożonymi różyczkami kalafiora.
Zobacz także: