Reklama

Szybki placek z owocami

Jeszcze ciepłe ciasto możesz podawać z lodami waniliowymi.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek węgierek (dużych)

Do miski wbij jajka i miksuj je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do powstałej masy dołóż miękki tłuszcz i dalej miksuj. Na koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas używając miksera na wolnych obrotach.

Gotową masę wylej na średniej wielkości prostokątną blaszkę, wyłożoną pergaminem. Śliwki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie każdą rozkrój na 4 ćwiartki wzdłuż, usuwając pestkę, starając się nie odrywać cząstek.

Przed włożeniem placka do piekarnika śliwki ułóż na cieście ciasno, w pozycji pionowej. Piecz placek ok. 40 minut w temperaturze 180˚C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudź,a po chwili posyp je cukrem pudrem. Serwuj placek pokrojony na prostokąty.

Reklama

Zobacz także:

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama