Szybki placek z owocami
Jeszcze ciepłe ciasto możesz podawać z lodami waniliowymi.

Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek węgierek (dużych)
Do miski wbij jajka i miksuj je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do powstałej masy dołóż miękki tłuszcz i dalej miksuj. Na koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas używając miksera na wolnych obrotach.
Gotową masę wylej na średniej wielkości prostokątną blaszkę, wyłożoną pergaminem. Śliwki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie każdą rozkrój na 4 ćwiartki wzdłuż, usuwając pestkę, starając się nie odrywać cząstek.
Przed włożeniem placka do piekarnika śliwki ułóż na cieście ciasno, w pozycji pionowej. Piecz placek ok. 40 minut w temperaturze 180˚C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudź,a po chwili posyp je cukrem pudrem. Serwuj placek pokrojony na prostokąty.
Zobacz także: