Szybki zimowy obiad
Sięgnij po sprawdzone przepisy na dania, które można błyskawicznie przygotować.
Składniki na 6 porcji: 70 dkg ziemniaków, 1 cebula, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, mały por, 20 dkg wędliny (szynki lub polędwicy - najlepiej wędzonej), łyżka masła, dwie kostki serka topionego śmietankowego z ziołami albo z papryką, 1 i ½ litra bulionu warzywnego, drobiowego lub mięsnego, sól, pieprz.
Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Por umyj i pokrój w talarki. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Wyłóż na patelnię pozostałe warzywa i krótko przesmaż.
Do garnka z wrzącym bulionem przełóż warzywa z patelni. Dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 10 minut aż warzywa będą prawie miękkie. Pokrój wędlinę w paski i włóż do zupy. Dodaj serki topione pokrojone w kostkę. Podgotuj zupę jeszcze ok. 5 minut - aż serki się rozpuszczą.
Przygotowanie: 30 minut Porcja: 170 kilokalorii
Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 l bulionu drobiowego, ½ puszki kukurydzy, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki masła, ½ pęczka natki pietruszki, ½ szklanki śmietanki kremówki, 30 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 jajko, 2-3 łyżki bułki tartej.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz por. Włóż pozostałe warzywa pokrojone w półtalarki i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidory wraz z zalewą oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej bulion i gotuj ok. 20 minut, pod koniec dodaj kukurydzę. Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją blenderem. Dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru, wlej śmietankę i ponownie podgrzej.
W misce dokładnie wymieszaj mięso z jajkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Uformuj małe kulki i wrzuć je do garnka z wrzącą wodą. Gotuj ok. 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Do miseczek wlej zupę, włóż pulpeciki i posyp natką.
Przygotowanie: 35 minut Porcja: 270 kalorii
Składniki na 5 porcji: ½ kg piersi z kurczaka, 1 cebula, czerwona, pomarańczowa i zielona papryka, 30 dag pieczarek , sól l pieprz, olej, 8 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka imbiru, ½ łyżeczki papryki chili, 2 ząbki czosnku, ¾ szklanki bulionu, 25 dag makaronu sojowego.
W kubku wymieszaj sos sojowy, ½ szklanki wody, curry, imbir, chili oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynatą zalej mięso pokrojone w kostkę, przykryj i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Na patelni lub w woku usmaż kurczaka wraz z marynatą. Na drugiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj paprykę i pieczarki, smaż około 5 minut, mieszając. Warzywa przełóż do mięsa, wlej bulion i duś całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą.
Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozłóż go na talerzach i wyłóż kurczaka z warzywami.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 380 kalorii
Składniki na 4 porcje: 30-40 dag piersi z indyka, średnia cebula, papryka czerwona i żółta, mała cukinia, ½ bakłażana, ¾ szklanki pomidorów z puszki krojonych lub 3-4 świeże, 20 dag kaszy kuskus, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz, olej do smażenia, zioła do dekoracji.
Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę drobno posiekaj a pozostałe warzywa pokrój w kostkę. Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju i przełóż je na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulę na 2-3 łyżkach oleju. Następnie dodaj warzywa i smaż około 5 minut. Na koniec dodaj pomidory z puszki lub świeże pokrojone w kostkę. Całość duś około 15 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj podsmażonego indyka i gotuj wszystko jeszcze chwilę.
Kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie do kaszy dodaj masło i dobrze wymieszaj. Przełóż ją do filiżanki lub miseczki i dokładnie ubij. Odwróć naczynie z kaszą nad talerzem i popukaj w jego spód, aby kasza wypadła uformowana w kopczyk. Obok ułóż warzywa z indykiem. Danie udekoruj świeżymi ziołami.
Przygotowanie: 35 minut Porcja: 310 kalorii
Składniki na 2-3 porcje: 30 dag kaszy gryczanej, 2 małe cebule, 50 dag mrożonych grzybów albo 50 dag pieczarek, 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki śmietany do zupy 18 proc., 2 łyżki mąki pszennej, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2-3 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki masła.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć posiekane cebule, dodaj szczyptę soli i zeszklij. Następnie dodaj rozmrożone grzyby pokrojone w plasterki i smaż około 10 minut. Wlej bulion i gotuj około 15 minut.
Mąkę rozprowadź w kilku łyżkach zimnej wody, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Wlej na patelnię i, mieszając, zagotuj. Na koniec sos dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Kaszę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na talerze nałóż po porcji kaszy i polej je sosem grzybowym. Udekoruj ziołami.
Przygotowanie: 35 minut Porcja: 360 Kalorii
Składniki na 5 porcji: 1 puszka brzoskwiń, 1 łyżeczka cynamonu, 12 dag mąki pszennej, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 12 dag cukru, 12 dag płatków owsianych, 12 dag + 1 łyżka zimnego masła lub margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, dodaj do brzoskwiń 1-2 łyżeczki cukru.
Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, płatki owsiane, cynamon i wymieszaj. Dodaj około 10 dag drobno posiekanego masła lub margaryny. Wszystkie składniki kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub margaryną (1 łyżka). Włóż do niego brzoskwinie i posyp je równomiernie kruszonką. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła lub margaryny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C, wstaw naczynie żaroodporne i piecz około 30-40 minut, aż do zezłocenia kruszonki. Naczynie z ciastem wyjmij z piekarnika i odstaw, by lekko przestygło. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany, gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.
Brzoskwinie możesz zastąpić prażonymi jabłkami ze słoika albo mrożonymi owocami.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 315 kilokalorii
Składniki na 2 porcje: duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego (40 dag), 2-3 łyżki cukru pudru, 3-4 mandarynki, 1 pomarańcza, 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich, 2 podłużne biszkopty, listki mięty lub melisy do dekoracji. Ewentualnie: 20 dag śmietanki kremówki 30 procent, 2-3 łyżki cukru pudru, 3-4 małe bezy.
Owoce cytrusowe sparz, obierz ze skórki, podziel na cząstki i pokrój w grubą kostkę (kilka cząstek mandarynek odłóż do dekoracji). Jogurt delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem.
Na spód pucharków wsyp po ½ łyżki orzechów włoskich. Przykryj je połową jogurtu i włóż część pokrojonych owoców. Na nie wyłóż pozostały jogurt. Wierzch deseru udekoruj owocami, biszkoptem i listkami melisy lub mięty. Deser przechowuj w lodówce.
Deser ten można również przygotować w wersji bardziej kalorycznej. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z cukrem na sztywno. Spód pucharków wyłóż pokruszonymi bezami, na to wyłóż część ubitej śmietanki część pokrojonych owoców i pozostałą śmietankę. Udekoruj owocami.
Przygotowanie: 15 minut Porcja: 390 kalorii Aby wzbogacić smak kruszonki, dodaj siekane migdały lub orzechy.