Reklama

Szybkie wypieki

Oto jak można wykorzystać gotowe ciasto francuskie.

Lodowe wieżyczki

Składniki na 8 porcji: 400 g gotowego ciasta francuskiego, 500 g świeżych truskawek, 400 g lodów truskawkowych, 1-2 jajka do posmarowania, mąka na stolnicę

1. Stolnicę posypać mąką. Ciasto francuskie rozwałkować na płat o grubości 5 mm. Za pomocą okrągłej foremki (np. szklanki) wykroić 32 kółka o średnicy 8 cm. Na wyściełanej papierem do pieczenia blasze ułożyć 8 kółek, posmarować je rozkłóconym jajkiem i poprzekłuwać widelcem.

Z pozostałych kółek powykrawać środki za pomocą mniejszej foremki (np. literatki). Na każdym pełnym kółku położyć trzy z wykrojonym środkiem i posmarować jajkiem. Obok na blasze ułożyć wykrojone środki, posmarować je jajkiem. Piec ok. 15 minut (do przyrumienienia) w 180 °C.

Reklama

2. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w kawałki. Upieczone "wieżyczki" napełnić truskawkami, przykryć gałką lodów truskawkowych, a niektóre także upieczonymi środkami z ciasta francuskiego.

Napoleonki z mandarynkami

Składniki na 20 porcji: 500 g gotowego ciasta francuskiego
Krem: 500 ml mleka, 120 g cukru kryształu, 2 opakowania waniliowego budyniu w proszku, 150 g masła, 1 puszka mandarynek w zalewie (315 ml), cukier puder do posypania

1. Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o rozmiarach 48x30 cm. Pokroić na cztery paski. Po dwa paski ułożyć na dwóch blachach, nakłuć je widelcem. Piec około 20 minut w 200°C.

2. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Mieszając, ostudzić go w zimnej wodzie. Ostudzony, roztrzepać mikserem, dodając miękkie masło. Zmiksować na jednolity krem. Na jeden pasek ciasta francuskiego nałożyć połowę kremu i część odsączonych z syropu mandarynek. Przykryć drugim paskiem.

W ten sam sposób uczynić z pozostałymi paskami ciasta, kremem oraz owocami. Napoleonki wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokroić je na porcje, wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Jabłka w cieście

Składniki na 8 porcji: 8 jabłek, 40 g borówek ze słoiczka, 20 g orzechów włoskich, 20 g rodzynków, 300 g gotowego ciasta francuskiego, mąka na stolnicę, 1 jajko do posmarowania, 40 g płatków migdałowych

1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Orzechy drobno posiekać. Borówki wymieszać z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na płat 48x24 cm. Pokroić go w kwadraty 12x12 cm.

2. Na środku każdego kwadratu ułożyć jabłko, napełnić je borówkowym nadzieniem. Zlepić z sobą po dwa rogi kwadratów (po przekątnej), posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut.

Rurki z ciasta francuskiego

Składniki na 15 porcji: 500 g gotowego ciasta francuskiego, mąka do oprószenia stolnicy, 1 jajko do posmarowania ciasta, cukier puder do dekoracji
Nadzienie: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 120 g drobnego cukru, 200 g masła

1. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Pokroić na kwadraty o wymiarach 10x10 cm. Wzdłuż przekątnej każdego kwadratu położyć metalową rurkę używaną do formowania rurek z ciasta kruchego. Przeciwległe, wolne rogi posmarować rozkłóconym jajkiem, złożyć do środka, przekładając przez metalową rurkę, i połączyć, dociskając.

Powstałe z ciasta rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia, potem ostrożnie wyjąć metalowe rurki.

2. Proszek budyniowy rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Pozostałe mleko posłodzić i doprowadzić do wrzenia. Rozpuszczony proszek budyniowy wlać do mleka, mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić, mieszając. Potem zmiksować z miękkim masłem na gładki krem. Wystudzone rurki napełnić kremem (pomagając sobie szprycą cukierniczą), wstawić do lodówki do stężenia. Podawać posypane cukrem pudrem.

Życie na gorąco 12/2012

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy