Szynka parmeńska

Swoje walory smakowe zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu przez około rok.

Klasyka - melon z szynką parmeńską
Klasyka - melon z szynką parmeńską123RF/PICSEL

Surowa, lekko solona szynka wieprzowa pochodząca z Włoch, o wspaniałym zapachu i subtelnym smaku, właściwie nie tuczy.

Wyśmienicie smakuje jedzona sama, pokrojona w bardzo cienkie plastry, ale świetnie komponuje się też z melonem, figami, gruszkami czy mozzarellą. Nadaje się do kanapek, omletów i sałatek. Owija się nią krewetki, małże, suszone śliwki czy kawałki kurczaka. Jest świetnym dodatkiem do pizzy.

W daniach makaronowych

W sałatkach

Na śniadanie

Kanapki z szynką parmeńską i rukolą
Kanapki z szynką parmeńską i rukolą123RF/PICSEL
Szynka z Parmy to duma kuchni włoskiej
Szynka z Parmy to duma kuchni włoskiej123RF/PICSEL