Szynka pieczona w glazurze z miechunek

Dobrze doprawione mięso jest soczyste i zachwyca bogatym, wielowymiarowym smakiem. Polecamy przepis na aromatyczną pieczeń w smakowitej glazurze.

Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno
Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku, sól morska, pieprz
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 120 g suszonej miechunki
  • 1 szkl. soku z pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon

Sposób przygotowania:

1. Ziarna kolendry i igiełki rozmarynu utrzyj w moździerzu. Szynkę umyj i osusz. Natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem, solą morską, granulowanym czosnkiem i mieszanką z moździerza. Wstaw na noc do lodówki.

2. Owoce miechunki włóż do soku pomarańczowego. Kiedy zmiękną, zblenduj je. Zamarynowaną szynkę ułóż w żaroodpornym naczyniu. Podlej miechunkowym musem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po ok. 90 minutach pieczenia posmaruj mięso musztardą i miodem. Piecz jeszcze ok. 15 minut.

Zobacz także:

Kanapka z guacamole, wędzoną szynką i kaparamiStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas