Szynka pieczona w glazurze z miechunek
Dobrze doprawione mięso jest soczyste i zachwyca bogatym, wielowymiarowym smakiem. Polecamy przepis na aromatyczną pieczeń w smakowitej glazurze.
Składniki
- 1 kg surowej szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku, sól morska, pieprz
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 120 g suszonej miechunki
- 1 szkl. soku z pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
Sposób przygotowania:
1. Ziarna kolendry i igiełki rozmarynu utrzyj w moździerzu. Szynkę umyj i osusz. Natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem, solą morską, granulowanym czosnkiem i mieszanką z moździerza. Wstaw na noc do lodówki.
2. Owoce miechunki włóż do soku pomarańczowego. Kiedy zmiękną, zblenduj je. Zamarynowaną szynkę ułóż w żaroodpornym naczyniu. Podlej miechunkowym musem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po ok. 90 minutach pieczenia posmaruj mięso musztardą i miodem. Piecz jeszcze ok. 15 minut.
Zobacz także: