Reklama

Tajemnica pysznego lasagne

To potrawa bardzo efektowna. By się udała, trzeba jednak znać kilka zasad.

Do przygotowania lasagne jedni używają surowego makaronu, inni najpierw lekko go obgotowują. I czasem narzekają, że podczas gotowania płaty ciasta się sklejają. Tymczasem wystarczy je przez 2-3 minuty obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. I robić to partiami, w szerokim rondlu lub w wysokiej patelni. Płaty makaronu trzeba wkładać do wody oddzielnie, po 2-3, pojedynczo wyjmować z wody łyżką cedzakową i układać, też pojedynczo, do osuszenia.

Można zapiekać też surowy makaron. W tym wypadku radzę jednak leciutko posmarować z obydwu stron płaty lasagne np. oliwą lub stopionym masłem i bardzo obficie polewać beszamelem kolejne warstwy potrawy. Sosu musi być tak dużo, żeby makaron swobodnie się w nim ugotował. Jednak ten sposób zajmie nam więcej czasu.

Reklama

Lasagne z pomidorową salsą warzywną

Składniki na 8 porcji: 4 laski selera naciowego, 2 marchewki, 1 papryka, puszka pomidorów pelati, 1 cebula kilka 3 ząbki czosnku, paczka makaronu lasagne, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, bazylia, ser mozzarella.

Przygotowanie: Płaty lasagne obgotować w osolonym wrzątku, tak, by były tylko lekko twardawe. Wyjąć i ostudzić. Przygotowywać farsz. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko posolić i dusić aż będą al dente. Doda pomidory z puszki, przyprawić pieprzem i solą orz bazylią. Płaty lasagne układać w żaroodpornym naczyniu na przemian makaron i farsz warzywny.  Z wierzchu posypać serem mozzarella. Zrobić sos. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

Z warzywami i grzybami

Skład na 4 porcje: 200 g płatów makaronu lasagne, 50 g masła, 50 g mąki, 500 ml mleka, sól i pieprz mielony, 1 cebula, 2 gałązki selera naciowego, 2 łyżki oleju, 500 g mieszanki grzybów mrożonych lub, w sezonie, świeżych (kurki, podgrzybki itp.) 200 g żółtego sera.

Przygotowanie: Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy do niej mleko i dokładnie mieszamy. Solimy i chwilę gotujemy, aż uzyskamy dość gęsty sos beszamelowy. 2. Cebulę i seler drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy oczyszczone (większe pokrojone na kawałki) grzyby, sól i pieprz, chwilę dusimy. 3. Do żaroodpornego naczynia do zapiekanek lub brytfanny wlewamy nieco beszamelu. Na nim układamy warstwę obgotowanego makaronu. Na makaron wykładamy trochę grzybów i część sera. Czynność powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę tworzy makaron pokryty beszamelem i resztą sera. Zapiekamy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

Lasagne z brokułami i szynką

Skład na 4 porcje: 300 g lasagne, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz czarny mielony, 1 brokuł, 40 g masła, 50 g mąki pszennej, 500 ml mleka, 150 g szynki w plastrach, 120 g żółtego sera np. edamskiego, garść migdałów w płatkach do dekoracji.

Przygotowanie: Lasagne gotujemy partiami 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuł dzielimy na cząsteczki i gotujemy w posolonym wrzątku 3 minuty. Ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimnym mlekiem, mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty beszamel. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekanek wlewamy trochę sosu. Na sosie układamy warstwowo lasagne, szynkę, brokuły i ser. Lekko solimy, doprawiamy pieprzem. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Na koniec posypujemy danie migdałami i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180°C.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: lasagne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy