Tajska zupa z kurczakiem
Sos rybny można zastąpić jasnym sosem sojowym.
1. Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na ok. 2 godz. Następnie osącz, przekrój na pół. Trawę cytrynową potnij na małe kawałki i lekko rozbij nożem, aby wydobyć z niej aromat. Mięso pokrój w kostkę, oprósz kurkumą. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Papryczkę umyj i pokrój w plasterki. Usuń z niej pestki, jeśli nie chcesz, by zupa była zbyt ostra. Szczypior umyj, osusz, posiekaj. Makaron sojowy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 5 min. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Mieszając smaż 2-3 min. Dodaj mięso oraz grzybki, smaż ok. 5 min. Całość zalej bulionem, dodaj trawę cytrynową oraz sos rybny. Gotuj 20-30 min. Z zupy wyjmij trawę. Wlej mleko kokosowe oraz sok z limonki. Dopraw pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę nie doprowadzając do wrzenia. Zupę przelej do miseczek, dodaj makaron i posyp szczypiorem.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut
Porcja: 300 kilokalorii