Reklama

Reklama

Tajska zupa z ryżem i grzybami shitake

Świetna propozycja na przystawkę.

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 l rosołu
  • 200 g mielonej piersi z kurczaka
  • 100 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 grzyby shitake
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 papryczki chili
  • natka

Sposób przygotowania:

Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Zalej rosołem i zagotuj. Dodaj ryż i gotuj przez 10 minut. Gdy ryż będzie na wpół miękki, dopraw solą i pieprzem mięso i uformuj pulpeciki. Oprósz je mąką i wrzuć do zupy. 

2. Dodaj umytą, oczyszczoną z nasion i drobno posiekaną papryczkę chili oraz przekrojone na pół grzyby shitake. Gotuj jeszcze około 15 minut. 

3. Gotową zupę dopraw do smaku sosem rybnym. Rozlej do miseczek i posyp szczypiorem oraz natką pietruszki.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: zupa tajska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje