Tania i zdrowa kuchnia
Jeśli będziemy kupować mniej gotowych produktów, a więcej potraw przyrządzać w domu, zaoszczędzimy nawet 2400 zł rocznie.
Mięso z rosołu świetnie nadaje się na pasztet. Wystarczy dokupić trochę wątróbki i podgardla. Piekąc ten przysmak, zaoszczędzimy na kupnie wędliny. Zmielone mięso z rosołu można również wykorzystać jako pyszne nadzienie do pierogów lub krokietów. W ten sposób, małym kosztem, zapewnimy rodzinie kolejny obiad.
Warto wykorzystywać własnoręcznie przygotowane przetwory jako składniki posiłków. Naleśniki czy kanapki z domowymi konfiturami niewiele kosztują. Podobnie makaron z sosem z domowego przecieru pomidorowego. Nie wydawajmy więc pieniędzy na przetwory sprzedawane w sklepie. Domowe są zdrowsze i tańsze.
Sporo jedzenia marnuje się w naszych domach, bo zapominamy o schowanych głęboko w lodówce produktach i kupujemy następne. Zanim wybierzemy się do sklepu, przejrzyjmy zawartość chłodziarki i kuchennych szafek. Sprawdźmy daty przydatności do spożycia znajdujących się tam produktów. Nie kupujmy nowych, dopóki nie zużyjemy tych, które mamy.
Urządzenie to pozwala na znaczące oszczędności energii oraz pieniędzy. Ziemniaki będą miękkie w ciągu 6-8 minut, a nie po 20 minutach, jak przy gotowaniu w zwykłym garnku. Jeszcze więcej zyskamy, przyrządzając w szybkowarze mięso. Wołowina udusi się lub ugotuje w 20 minut. Na tradycyjne jej gotowanie trzeba poświęcić aż 90 minut.
Ceny naprawdę dobrego chleba bez konserwantów i polepszaczy dochodzą do kilkunastu złotych za kilogram. Gdy mamy dużą rodzinę i chcemy zdrowo się odżywiać, spróbujmy sami upiec pyszny chleb. Koszt wypieku jednego razowego bochenka to niecałe 5 zł. Nie kupujmy także ciast i herbatników. Upieczone w domu są znacznie tańsze i o wiele lepsze. Za jedno ciastko w cukierni trzeba zapłacić co najmniej 3 zł. Podobne, domowe kosztuje niewiele ponad złotówkę. Poświęćmy więc trochę czasu i zaoszczędźmy pieniądze.
Stołowanie się w pracowniczym barze jest drogie. Nawet gdy wydajemy tam nie więcej niż 5 zł dziennie, miesięcznie ubędzie nam z portfela ok. 100 zł. A w ciągu roku aż 1200 zł! Jeśli będziemy zabierać z domu jedzenie, sporo zaoszczędzimy. I zaczniemy znacznie zdrowiej się odżywiać.
Te, które stoją na półkach w sklepie, zwykle mają sporo cukru i innych niezdrowych dodatków. Ale możemy przygotować pyszny, ekologiczny jogurt we własnej kuchni. Wystarczy podgrzać mleko do ok. 45°C i wymieszać je z kilkoma łyżkami jogurtu ze sklepu. Można też użyć specjalnych kultur bakterii kupionych przez internet lub otrzymanych od znajomych. Taki jogurt jest tani i bardzo smaczny.