Reklama

Tania i zdrowa kuchnia

Jeśli będziemy kupować mniej gotowych produktów, a więcej potraw przyrządzać w domu, zaoszczędzimy nawet 2400 zł rocznie.

1. Przyrządź pasztet

Mięso z rosołu świetnie nadaje się na pasztet. Wystarczy dokupić trochę wątróbki i podgardla. Piekąc ten przysmak, zaoszczędzimy na kupnie wędliny. Zmielone mięso z rosołu można również wykorzystać jako pyszne nadzienie do pierogów lub krokietów. W ten sposób, małym kosztem, zapewnimy rodzinie kolejny obiad.

2. Przejrzyj szafki

Warto wykorzystywać własnoręcznie przygotowane przetwory jako składniki posiłków. Naleśniki czy kanapki z domowymi konfiturami niewiele kosztują. Podobnie makaron z sosem z domowego przecieru pomidorowego. Nie wydawajmy więc pieniędzy na przetwory sprzedawane w sklepie. Domowe są zdrowsze i tańsze.

Reklama

3. Sprawdzaj daty ważności

Sporo jedzenia marnuje się w naszych domach, bo zapominamy o schowanych głęboko w lodówce produktach i kupujemy następne. Zanim wybierzemy się do sklepu, przejrzyjmy zawartość chłodziarki i kuchennych szafek. Sprawdźmy daty przydatności do spożycia znajdujących się tam produktów. Nie kupujmy nowych, dopóki nie zużyjemy tych, które mamy.

4. Gotuj w szybkowarze

Urządzenie to pozwala na znaczące oszczędności energii oraz pieniędzy. Ziemniaki będą miękkie w ciągu 6-8 minut, a nie po 20 minutach, jak przy gotowaniu w zwykłym garnku. Jeszcze więcej zyskamy, przyrządzając w szybkowarze mięso. Wołowina udusi się lub ugotuje w 20 minut. Na tradycyjne jej gotowanie trzeba poświęcić aż 90 minut.

5. Upiecz sama

Ceny naprawdę dobrego chleba bez konserwantów i polepszaczy dochodzą do kilkunastu złotych za kilogram. Gdy mamy dużą rodzinę i chcemy zdrowo się odżywiać, spróbujmy sami upiec pyszny chleb. Koszt wypieku jednego razowego bochenka to niecałe 5 zł. Nie kupujmy także ciast i herbatników. Upieczone w domu są znacznie tańsze i o wiele lepsze. Za jedno ciastko w cukierni trzeba zapłacić co najmniej 3 zł. Podobne, domowe kosztuje niewiele ponad złotówkę. Poświęćmy więc trochę czasu i zaoszczędźmy pieniądze.

6. Zabierz do pracy

Stołowanie się w pracowniczym barze jest drogie. Nawet gdy wydajemy tam nie więcej niż 5 zł dziennie, miesięcznie ubędzie nam z portfela ok. 100 zł. A w ciągu roku aż 1200 zł! Jeśli będziemy zabierać z domu jedzenie, sporo zaoszczędzimy. I zaczniemy znacznie zdrowiej się odżywiać.

7. Zrób sobie jogurt

Te, które stoją na półkach w sklepie, zwykle mają sporo cukru i innych niezdrowych dodatków. Ale możemy przygotować pyszny, ekologiczny jogurt we własnej kuchni. Wystarczy podgrzać mleko do ok. 45°C i wymieszać je z kilkoma łyżkami jogurtu ze sklepu. Można też użyć specjalnych kultur bakterii kupionych przez internet lub otrzymanych od znajomych. Taki jogurt jest tani i bardzo smaczny.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy