Tarta czekoladowa z malinami
Pyszny podwieczorek bez włączania piekarnika? Ten przepis warto mieć pod ręką, gdy nadejdą upalne dni.

Składniki
na spód
- 300 g kruchych lub zbożowych ciastek kakaowych lub czekoladowych
- 70 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
na krem
- 50 g cukru
- 30 g ciemnego kakao
- 100 g masła
- 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
1. Ciastka pokrusz na drobny proszek (możesz użyć malaksera lub włożyć ciastka do foliowego woreczka i za pomocą tłuczka do mięsa rozkruszyć zawartość). Masło rozpuść na niewielkim ogniu. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj. Masę dodaj do ciastek i dobrze połącz. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, wylep masą boki i dno. Włóż do lodówki na 30 minut.
2. Kakao, cukier i 1/4 szklanki wody umieść w garnuszku i połącz. Stopniowo wlej śmietankę i mieszaj, by masa stała się gładka. Dodaj masło i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Włóż na 2-3 godziny do lodówki. Na wierzchu ułóż świeże maliny.
Zobacz także: