Reklama

Tarta dla wegetarian

Taką tartę można przygotować ze wszystkich warzyw sezonowych. Najlepiej smakuje na gorąco, podana z kwaśną śmietaną lub jogurtem! Można ją też zjeść na zimno

Składniki

  • 50 dag marchwi
  • 20 dag tofu
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 5 jajek
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • sól, pieprz, chili

1. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać 5 dag roztartego tofu, margarynę, 1 jajko, szczyptę soli. Zagnieść ciasto, wylepić nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do tarty. Wstawić do lodówki na 30 min.

2. Marchew umyć, obrać, pokroić w ukośne plasterki, cebulę i czosnek posiekać. Marchew smażyć na oleju 5 min, dodać cebulę i czosnek, dusić 2 min. Dodać pokrojone pomidory i tymianek (kilka gałązek odłożyć), doprawić na pikantnie, ostudzić.

3. Pozostałe tofu utrzeć z 4 jajkami, solą i pieprzem. Warzywa wyłożyć do formy na schłodzone ciasto, zalać masą z jajek i tofu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piec 30 min, aż masa się zetnie. Tartę ozdobić gałązkami tymianku.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy