Tarta dla wegetarian
Taką tartę można przygotować ze wszystkich warzyw sezonowych. Najlepiej smakuje na gorąco, podana z kwaśną śmietaną lub jogurtem! Można ją też zjeść na zimno

Składniki
- 50 dag marchwi
- 20 dag tofu
- 10 dag suszonych pomidorów
- 5 jajek
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka tymianku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bułka tarta i tłuszcz do formy
- sól, pieprz, chili
1. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać 5 dag roztartego tofu, margarynę, 1 jajko, szczyptę soli. Zagnieść ciasto, wylepić nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do tarty. Wstawić do lodówki na 30 min.
2. Marchew umyć, obrać, pokroić w ukośne plasterki, cebulę i czosnek posiekać. Marchew smażyć na oleju 5 min, dodać cebulę i czosnek, dusić 2 min. Dodać pokrojone pomidory i tymianek (kilka gałązek odłożyć), doprawić na pikantnie, ostudzić.
3. Pozostałe tofu utrzeć z 4 jajkami, solą i pieprzem. Warzywa wyłożyć do formy na schłodzone ciasto, zalać masą z jajek i tofu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piec 30 min, aż masa się zetnie. Tartę ozdobić gałązkami tymianku.