Reklama

Tarta grzybowa

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Ciasto

  • 15 dag masło
  • ok. 4 łyżki zimna woda
  • szczypta sól
  • 30 dag mąka pszenna

Składniki Farsz

  • 2 łyżki siekana natka
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szklanka śmietanka 30%
  • 2 łyżki masło
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka świeży rozmaryn
  • cebula
  • 40 dag świeże grzyby leśne

Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę i sól, szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h.

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać grzyby, listki rozmarynu, smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, dusić do lekkiego zgęstnienia, przestudzić. Jajka rodrobnić widelcem i dodać do grzybów, dokładnie wymieszać dodając natkę pietruszki.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę tartową. Podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Po tym czasie wyłożyć na ciasto uprzednio przygotowany farsz i piec dalsze 15-20 min. Podawać udekorowane świeżymi ziołami...

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy