Tarta grzybowa

Składniki
Ciasto
- 15 dag masło
- ok. 4 łyżki zimna woda
- szczypta sól
- 30 dag mąka pszenna
Farsz
- 2 łyżki siekana natka
- 4 sztuki jajka
- 1 szklanka śmietanka 30%
- 2 łyżki masło
- sól, pieprz
- 1 gałązka świeży rozmaryn
- cebula
- 40 dag świeże grzyby leśne
Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę i sól, szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h.
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać grzyby, listki rozmarynu, smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, dusić do lekkiego zgęstnienia, przestudzić. Jajka rodrobnić widelcem i dodać do grzybów, dokładnie wymieszać dodając natkę pietruszki.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę tartową. Podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Po tym czasie wyłożyć na ciasto uprzednio przygotowany farsz i piec dalsze 15-20 min. Podawać udekorowane świeżymi ziołami...