Przygotowanie:
Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w ósemki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Do przesianej mąki dodajemy 7 łyżek cukru, kawałki masła, jajo i siekamy nożem, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blachę do tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką i wykładamy ciastem, łącznie z bokami. Widelcem robimy dziurki i pieczemy około 20 minut w 200ºC, studzimy.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser miksujemy z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz pozostałym cukrem. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy brzoskwinie. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Zobacz również: