Tarta migdałowo-czekoladowa
Ta tarta sprawi ci mnóstwo przyjemności. Oto przepis!

Składniki
na 16 porcji
- 150 g mąki
- 165 g cukru
- jajko
- po 125 g migdałów i masła
- 400 ml mleka
- budyń waniliowy
- 500 g serka mascarpone
- 350 g jagód
- biała czekolada
- 200 g śmietany kremówki
- 300 g dżemu jagodowego
1. Mąkę, 125 g cukru, zmielone migdały, jajko i masło siekamy, a następnie wyrabiamy, aby składniki się połączyły. Ciastem wykładamy prostokątną blachę, łącznie z brzegami. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Potem pieczemy 15-20 minut w 200ºC.
2. Z 400 ml mleka gotujemy budyń waniliowy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Budyń miksujemy z serkiem mascarpone, następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a na koniec bitą śmietanę.
3. Ostudzone ciasto wyjmujemy z blachy, smarujemy 200 g dżemu jagodowego i wykładamy krem. Górę posypujemy jagodami.
4. Pozostałe 100 g dżemu podgrzewamy z 2-3 łyżkami wody, studzimy i dekorujemy nim tartę. Całość wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto zawsze podajemy schłodzone.