Reklama

Tarta migdałowo-czekoladowa

Ta tarta sprawi ci mnóstwo przyjemności. Oto przepis!

Składniki na 16 porcji

  • 150 g mąki
  • 165 g cukru
  • jajko
  • po 125 g migdałów i masła
  • 400 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • 500 g serka mascarpone
  • 350 g jagód
  • biała czekolada
  • 200 g śmietany kremówki
  • 300 g dżemu jagodowego

1. Mąkę, 125 g cukru, zmielone migdały, jajko i masło siekamy, a następnie wyrabiamy, aby składniki się połączyły. Ciastem wykładamy prostokątną blachę, łącznie z brzegami. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Potem pieczemy 15-20 minut w 200ºC.

2. Z 400 ml mleka gotujemy budyń waniliowy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Budyń miksujemy z serkiem mascarpone, następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a na koniec bitą śmietanę.

Reklama

3. Ostudzone ciasto wyjmujemy z blachy, smarujemy 200 g dżemu jagodowego i wykładamy krem. Górę posypujemy jagodami.

4. Pozostałe 100 g dżemu podgrzewamy z 2-3 łyżkami wody, studzimy i dekorujemy nim tartę. Całość wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto zawsze podajemy schłodzone.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy