Reklama

Tarta na francuskim cieście

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 150 g kiełbasek koktajlowych Balcerzak
  • 160 g tartego sera cheddar
  • 100 ml mleka
  • 40 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • majeranek
  • sól

1. Formę o wymiarach nieco mniejszych niż ciasto francuskie posmaruj masłem. Wyłóż ciastem (dno i boki). Przykryj je pergaminem i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Zdejmij obciążenie, spód piecz jeszcze przez 5 minut.

2. W misce wymieszaj mleko ze śmietanką, jajkami, startym serem i garścią posiekanego majeranku. Dopraw solą. Wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż kiełbaski koktajlowe Balcerzak.

3. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C, zabezpiecz wystające brzegi tarty kawałkami folii aluminiowej, by się zbyt nie zrumieniły. Piecz ok. 20 minut, aż masa się zetnie.

Reklama

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy