Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
jajko
3 łyżki wody
sól
Nadzienie:
2-3 młode pory (tylko jasne części)
2-3 łyżki masła
150 ml śmietany kremówki 30 %
2 jajka
żółtko
2 łyżki ziaren sezamowych
starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Posiekaj zimne masło, dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Szybko zagnieć elastyczne ciasto, dodaj jajko i wodę - wyrób i uformuj kulę. Zawiń ją w folię aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny (ciasto można zrobić poprzedniego dnia i trzymać w lodówce całą noc). Następnie rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra, przełóż do natłuszczonej formy do tarty i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C . Pory oczyść z zewnętrznych liści, umyj, osusz i pokrój w talarki. Zeszklij na maśle na małym ogniu. Śmietanę ubij na krem, połącz z jajkami i żółtkiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczonym spodzie tarty ułóż warstwę porów, przykryj kremem jajecznym i posyp sezamem. Zapiekaj 25-30 minut.
Czas przygotowania: 45 minut
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z warzyw"