Tarta serowa z malinami

Pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Idealne do popołudniowej kawy.

Tarta z malinami
Tarta z malinami123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli

na masę serową

  • 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 200 g malin

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Następnie dodaj jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia. Wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Papier z obciążeniem usuń. 

2. Maliny dokładnie opłucz w miseczce z wodą i delikatnie osusz (rozłóż je na papierowym ręczniku). Do miski włóż twaróg. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jajka oraz śmietankę. Zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Masę serową wylej na przestudzony spód. Na wierzchu rozłóż maliny. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z ciastem. Piecz ok. 30 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:

Koktajl bananowo-malinowyInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas