Reklama

Reklama

Tarta z białą czekoladą i malinami

Przepis proponuje mistrzów kuchni Polsat Food Network Andy Bates.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki zwykłej mąki i odrobina do  oprószenia stolnicy
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 140g  masła
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko

Wypełnienie


  • 300g  białej czekolady
  • 300ml śmietany
  • 60ml pełnotłustego mleka
  • 2 jajka
  • 600g  świeżych malin
  •  cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 ̊C. Aby zrobić ciasto, wymieszaj mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj masło i miksuj, aż całość nabierze konsystencji bułki tartej. Dodawaj małymi porcjami ubite jajko, aż powstanie kula ciasta. Może nie być potrzebne całe jajko. Owiń mocno folią spożywczą i trzymaj w lodówce przez godzinę. Ciasto można mrozić.

Reklama

Wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 2mm. Wyłóż formę ciastem tak, aby zachodziło na ranty - nadmiar odpadnie podczas pieczenia. Postaw na papierze do pieczenia i wstaw do  lodówki na 30 minut.

Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wypełnij kuleczkami ceramicznymi, aby utrzymać kształt, piecz przez 20 minut. Wyjmij kuleczki oraz papier i wstaw do piekarnika na kolejne 5-8 minut, aż nabierze złocisto-brązowego koloru. Nie piecz zbyt długo, ponieważ później będzie pieczone przez kolejne 40 minut. Wyjmij z piekarnika, posmaruj żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut. Wyjmij i odstaw, aż ciasto się schłodzi. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 ̊C.

Aby przygotować wypełnienie, połam czekoladę na kawałki i odstaw w misce na bok. Zagotuj śmietanę z mlekiem i polej nią kawałki czekolady. Mieszaj, aż czekolada i śmietana się wymieszają. Odstaw do schłodzenia na 5 minut. Ubij jajka i dodaj je do czekolady, dobrze wymieszaj.

Wylej czekoladę na ciasto. Ostrożnie wstaw je do piekarnika i piecz przez 40-50 minut lub do momentu, aż wypełnienie się zetnie. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia w temperaturze pokojowej. Wstaw do lodówki, aby stężało.

Ostrożnie, zaczynając od zewnątrz, pokryj tartę malinami schodząc do środka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy