Tarta z budyniem i jabłkami
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 20 dag zimnego masła pokrojonego na małe kawałki. Mąkę z masłem posiekaj szerokim nożem. Następnie dodaj cukier puder oraz żółtka i szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 min.
Budyń przygotuj (w mleku, nie wodzie) zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki lub ósemki i usuń gniazda nasienne. Oprósz je cynamonem wymieszanym z cukrem.
Schłodzone ciasto wyjmij na lekko oprószoną mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów (3-5 mm). Nie podsypuj ciasta mąką, bo będzie twarde. Pomagając sobie wałkiem, przenieś ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tart i dokładnie je w niej ułóż. Powinno równo przylegać do brzegów formy. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 8 min, zdejmij papier i groch, piecz jeszcze ok. 7 minut.
Na podpieczonej tarcie ułóż wydrążone jabłka (nacięciami do dołu), zalej budyniem (może być ciepły) i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.