Tarta z czereśniami i twarogiem
Jakie ciasta kojarzą się z wakacjami i urlopem? Te z owocami! Nawet jeśli teraz nie wyjeżdżasz, zafunduj sobie chwilę relaksu. Polecamy kawałek pysznego placka lub domowe lody.
Składniki
na ciasto
- 300 g mąki
- 150 g margaryny
- jajko
- łyżeczka kakao
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
na masę serową
- szklanka śmietanki 30 proc.
- 3 żółtka
- 200 g zmielonego twarogu
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka cukru
dodatkowe
- 1,5 szklanki czereśni
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z kakao, cukrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodaj posiekaną margarynę, jajko i zimną wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Owiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
2. Rozwałkuj ciasto i wylep nim posmarowaną margaryną formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie przykryj pergaminem i obciąż ziarnami, np. fasoli. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz przez około 10 minut. Wyjmij, usuń pergamin z fasolą i ostudź tartę.
3. Przygotuj masę serową: ubij schłodzoną śmietankę, a następnie zmiksuj ją z twarogiem. Dodaj cukier, sok z cytryny i żółtka. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
4. Wylej ją na podpieczony spód tarty i wyrównaj.
5. Umyj i wydryluj czereśnie. Ułóż je na masie serowej.
6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C. Włóż tartę i piecz przez około 30 minut. Następnie pozostaw ją w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz także: