Tarta z czereśniami i twarogiem
Jakie ciasta kojarzą się z wakacjami i urlopem? Te z owocami! Nawet jeśli teraz nie wyjeżdżasz, zafunduj sobie chwilę relaksu. Polecamy kawałek pysznego placka lub domowe lody.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z kakao, cukrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodaj posiekaną margarynę, jajko i zimną wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Owiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
2. Rozwałkuj ciasto i wylep nim posmarowaną margaryną formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie przykryj pergaminem i obciąż ziarnami, np. fasoli. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz przez około 10 minut. Wyjmij, usuń pergamin z fasolą i ostudź tartę.
3. Przygotuj masę serową: ubij schłodzoną śmietankę, a następnie zmiksuj ją z twarogiem. Dodaj cukier, sok z cytryny i żółtka. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
4. Wylej ją na podpieczony spód tarty i wyrównaj.
5. Umyj i wydryluj czereśnie. Ułóż je na masie serowej.
6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C. Włóż tartę i piecz przez około 30 minut. Następnie pozostaw ją w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz także: