Reklama

Tarta z gruszkami i lodami waniliowymi

Obłędna tarta z soczystymi gruszkami i lodami waniliowymi. Idealny deser dla całej rodziny!

Składniki

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 duże twarde gruszki
  • jeden arkusz ciasta francuskiego
  • szczypta soli
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Kroimy gruszki na ćwiartki. Rozpuszczamy cukier w rondelku do uzyskania słomkowego koloru, do rozpuszczonego cukru dodajemy masło i sól. Następnie zdejmujemy z ognia, układamy gruszki i przykrywamy ciastem wykręcając ranty. Pieczemy w 200 stopniach 20 min. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 godzin, by tarta odpoczęła w temperaturze pokojowej. Przed podaniem podgrzewamy delikatnie rondel i wyciągamy do góry dnem tartę. Dodajemy lody i... zjadamy ze smakiem!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy