Tarta z gruszkami i lodami waniliowymi
Obłędna tarta z soczystymi gruszkami i lodami waniliowymi. Idealny deser dla całej rodziny!
Składniki
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 2 duże twarde gruszki
- jeden arkusz ciasta francuskiego
- szczypta soli
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
Kroimy gruszki na ćwiartki. Rozpuszczamy cukier w rondelku do uzyskania słomkowego koloru, do rozpuszczonego cukru dodajemy masło i sól. Następnie zdejmujemy z ognia, układamy gruszki i przykrywamy ciastem wykręcając ranty. Pieczemy w 200 stopniach 20 min. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 godzin, by tarta odpoczęła w temperaturze pokojowej. Przed podaniem podgrzewamy delikatnie rondel i wyciągamy do góry dnem tartę. Dodajemy lody i... zjadamy ze smakiem!