Tarta z kremem à la nutella
Domowe wypieki najlepiej umilą wolne popołudnie. Polecamy przepis na kremową tartę z orzechami.
Sposób przygotowania:
1. Łączymy mąkę, zimne masło, sól i cukier. Dodajemy jajko i krótko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 60 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra i wykładamy nim posmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, nakrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą. Pieczemy w 190°C ok. 15 minut, po czym zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy mascarpone, dodajemy letnią czekoladę i mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy ją z masą. Krem wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy prażonymi orzechami.
Zobacz także: