Tarta z kremem à la nutella
Domowe wypieki najlepiej umilą wolne popołudnie. Polecamy przepis na kremową tartę z orzechami.

Składniki
- 250 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- jajko
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g orzechów laskowych blanszowanych
Sposób przygotowania:
1. Łączymy mąkę, zimne masło, sól i cukier. Dodajemy jajko i krótko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 60 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra i wykładamy nim posmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, nakrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą. Pieczemy w 190°C ok. 15 minut, po czym zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy mascarpone, dodajemy letnią czekoladę i mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy ją z masą. Krem wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy prażonymi orzechami.
Zobacz także: