Tarta z kurkami i serem
O tej porze roku kurki są delikatniejsze niż te zbierane jesienią. Wystarczy dodać do nich trochę masła, soli i śmietany, aby wydobyć wspaniały smak. Wykorzystajcie je w tartach, zupach i muffinkach.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej przez sito na
stolnicę. Usyp z niej kopczyk,
zrób w środku dołek. Wbij do
niego jajko i dodaj posiekane
masło. Zagnieć miękkie,
elastyczne ciasto. Owiń
je w folię i włóż do lodówki
na około pół godziny.
2. Ciasto rozwałkuj i wyłóż
nim formę do tarty. Nakłuj
spód widelcem i wstaw
do piekarnika rozgrzanego
do 200 stopni C na 15 minut.
3. Kurki dokładnie oczyść,
a następnie osusz. Jeśli
są bardzo duże, to pokrój
je na mniejsze kawałki.
4. Cebulę obierz i posiekaj
w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło.
Wrzuć grzyby i cebulę,
Pyszne
oprósz je solą i pieprzem.
Podsmażaj przez 10 minut,
mieszając, a następnie
odstaw do ostygnięcia.
5. Jajka wymieszaj ze śmietaną oraz tartym serem.
Połowę ziół drobno posiekaj
i dodaj do masy jajecznej.
Dopraw wszystko solą i pieprzem, a następnie połącz
z kurkami. Gotową masę
wylej na podpieczony spód.
6. Formę włóż ponownie
do piekarnika. Piecz przez
30-40 minut, do momentu
aż masa jajeczna się zetnie.
Udekoruj gałązkami ziół.
Zobacz także: