Reklama

Reklama

Tarta z kurkami i serem

O tej porze roku kurki są delikatniejsze niż te zbierane jesienią. Wystarczy dodać do nich trochę masła, soli i śmietany, aby wydobyć wspaniały smak. Wykorzystajcie je w tartach, zupach i muffinkach.

Składniki na ciasto

  • 100 g masła
  • 220 g mąki
  • duże jajko

Składniki dodatkowe

  • 200 g kurek
  • 20 g masła
  • duża cebula
  • 4 jajka
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 80 g sera padano
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej przez sito na

stolnicę. Usyp z niej kopczyk,

zrób w środku dołek. Wbij do

niego jajko i dodaj posiekane

masło. Zagnieć miękkie,

elastyczne ciasto. Owiń

je w folię i włóż do lodówki

na około pół godziny. 

2. Ciasto rozwałkuj i wyłóż

nim formę do tarty. Nakłuj

spód widelcem i wstaw

do piekarnika rozgrzanego

do 200 stopni C na 15 minut. 

3. Kurki dokładnie oczyść,

a następnie osusz. Jeśli

są bardzo duże, to pokrój

Reklama

je na mniejsze kawałki. 

4. Cebulę obierz i posiekaj

w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło.

Wrzuć grzyby i cebulę,

Pyszne

oprósz je solą i pieprzem.

Podsmażaj przez 10 minut,

mieszając, a następnie

odstaw do ostygnięcia. 

5. Jajka wymieszaj ze śmietaną oraz tartym serem.

Połowę ziół drobno posiekaj

i dodaj do masy jajecznej.

Dopraw wszystko solą i pieprzem, a następnie połącz

z kurkami. Gotową masę

wylej na podpieczony spód. 

6. Formę włóż ponownie

do piekarnika. Piecz przez

30-40 minut, do momentu

aż masa jajeczna się zetnie.

Udekoruj gałązkami ziół.

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy