Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp oba cukry, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Śliwki umyj, osusz. Usuń pestki, pokrój w ćwiartki. Rozłóż je gęsto na podpieczonym cieście, zaczynając od krawędzi. Wstaw do piekarnika. Piecz 25-30 min. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.
Rada: Tartę można podać z sosem waniliowym. Do rondelka wlej po ½ szklanki śmietanki kremówki 30 proc. i mleka. Dodaj 25 g cukru i laskę wanilii wraz z wydrążonymi ziarenkami. Podgrzewaj ma małym ogniu. 3 żółtka utrzyj z 30 g cukru na gładką, gęstą masę. Wlej do niej gorący płyn cały czas powoli ucierając. Przelej do garnka, podgrzewaj aż sos zgęstnieje (uważaj, by się nie zagotował). Przecedź. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Zobacz także: