Tarta ze szpinakiem i fetą

Składniki
Ciasto
- 1 sztuka jajko
- 15 dag margaryna
- 15 dag mąka pszenna
- 15 dag suchy twaróg
Farsz
- 1,5 szklanki śmietanka 30%
- 1 duża sztuka cebula
- opakowanie mrożony szpinak
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnek
- 2 sztuki pomidor
- opakowaine ser feta
- 6 sztuk jajko
- masło do smażenia
5-6 osób
Ze składników szybko zagnieć ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Ochłodzone rozwałkuj na 2 placki, każdym wylep nasmarowaną tłuszczem, obsypaną bułką tartą formę. Wstaw do piekarnika 180°C i podpiecz na jasnozłoty kolor. Na maśle zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smaż wszystko razem. Masę szpinakową wyłóż na podpieczone tarty. Wokół brzegów tart ułóż plastry pomidorów. Po środku umieść pokrojoną w kosteczkę fetę. Jajka zmiksować ze śmietanką. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zalać farsz w tartach. Placki wstawić do piekarnika 175°C i piec około 30 minut.