Tarta ze szpinakiem i fetą
Ze składników szybko zagnieć ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Ochłodzone rozwałkuj na 2 placki, każdym wylep nasmarowaną tłuszczem, obsypaną bułką tartą formę. Wstaw do piekarnika 180°C i podpiecz na jasnozłoty kolor.
Na maśle zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smaż wszystko razem. Masę szpinakową wyłóż na podpieczone tarty. Wokół brzegów tart ułóż plastry pomidorów. Po środku umieść pokrojoną w kosteczkę fetę.
Jajka zmiksować ze śmietanką. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zalać farsz w tartach. Placki wstawić do piekarnika 175°C i piec około 30 minut.