Reklama

Tartaletki z borówkami

Mała, słodka przekąska? Nie ma nic lepszego, niż domowe wypieki! Polecamy przepis na minitarty z borówkami.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • jajko
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • pół laski wanilii
  • 250 g borówek amerykańskich lub jagód

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, masło, cukier puder oraz jajko i szczyptę soli zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki minimum na godzinę. Foremki do tartaletek (8 o średnicy 10 cm) smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto i wyklejamy nim foremki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy ok. 10 minut w 180°C. 

2. Żółtka ucieramy w garnku z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodajemy skrobię. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem ziaren wanilii. Wracamy do ubijania żółtek i powoli wlewamy gorące mleko. Stawiamy żółtka na ogniu i mieszamy, aż masa się zagotuje. Odstawiamy do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Lekko ciepły krem rozprowadzamy na cieście. Dekorujemy borówkami i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy