Tartaletki z budyniem
Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Składniki
na ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- ½ kostki zimnej margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
na budyń
- 2 budynie śmietankowe
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki soku z cytryn
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 40 dag śliwek
Przygotowanie:
Do przesianej mąki wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 15-20 min w temp. 180° C. Przestudź.
Do soku z cytryny dodaj 2 szklanki wody. Do połowy płynu dodaj proszki budyniowe, obie mąki, cukier wanilinowy oraz żółtka, dokładnie zmiksuj. Drugą połowę płynu zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową, ciągle mieszając gotuj, aż całość zgęstnieje. Przestudź.
Umyte śliwki pokrój w ćwiartki. Wystudzone babeczki wypełnij budyniem cytrynowym i udekoruj śliwkami.
Zobacz także: