Tartaletki z kaczką w cieście filo
Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".
Sposób przygotowania:
Na gorącej patelni wytop tłuszcz z kaczych udek. Przełóż mięso na talerz. W wytopionym na patelni tłuszczu usmaż dymkę, czosnek, imbir i dodaj wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj. Dodaj grzyby i wodę z moczenia, wlej wino. Pokrusz ciastka i wsyp okruszki do sosu, mieszaj aż zgęstnieje.
Przełóż kacze udka na patelnię z sosem i duś aż mięso zacznie odchodzić od kości, a większość sosu odparuje.
Uformuj z ciasta filo niewielkie miseczki i piecz aż będą chrupkie.
Pokrój mięso jednego kaczego udka na drobne kawałki, a drugie kacze udko pokrój w plastry.
Posmaruj dno wszystkich miseczek z ciasta filo odrobiną sosu Hoisin. Na wierzch połóż drobno pokrojoną kaczkę. Przykryj plastrem kaczego mięsa. Udekoruj dymką pokrojoną w cienkie paseczki.
Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People