Reklama

Reklama

Tarteletki z łososiem

Kruche babeczki (tartaletki) najlepiej piec w silikonowych foremkach. Nie trzeba ich natłuszczać, ciasto do nich nie przywiera i gotowy wypiek łatwo z nich wyjąć.

Składniki na ciasto:  250 g mąki, 120 g masła, sól, Nadzienie:  pęczek koperku, 120 g serka śmietanowego, 100 ml śmietany kremówki 33 proc., pieprz, 4 jajka, 250 g filetów z łososia.

Wymieszać w misce mąkę, pokrojone na kawałki masło oraz szczyptę soli. Dodać ok. 80 ml zimnej wody, szybko zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Nieco koperku odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Śmietanę ubić z serkiem śmietankowym i jajkami. Doprawić solą i pieprzem, wmieszać posiekany koperek. Łososia oczyścić i pokroić w kawałki.

Reklama

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Plackami wylepić odpowiedniej wielkości foremki, ponakłuwać gęsto widelcem. 4Na spodach rozsmarować nadzienie śmietanowe i poukładać kawałki łososia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 25 minut.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: przekąski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy