Te sałatki smakują wakacjami
Przepis na udany wakacyjny obiad: miks sałat, grillowane mięso lub ryba i... sezonowe owoce.
Składniki na dwie porcje: miks sałat (rukola, sałata rzymska, liście szpinaku), grillowana pierś z kurczaka, parmezan, kubeczek truskawek lub malin, garść borówek amerykańskich, 1 czerwona cebula, 4 łyżki prażonych płatków migdałów, 3 łyżki octu balsamicznego, 4 kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżki syropu z agawy, ząbek czosnku, tymianek, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Grillowana pierś z kurczaka: zamarynować cale piersi (bez ubijania) w czosnku, świeżym rozmarynie i tymianku, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Usmażyć na grillu lub patelni ryflowanej bez tłuszczu (natłuszczony grill lub patelnia ryflowana bardzo dymi).
2. Ważne - mięsa nie kroimy od razu tylko usmażone zdejmujemy z grilla i pozwalamy mu 5 minut odpocząć. Dopiero po tym czasie kroimy na cieniutkie plasterki.
3. Przygotowujemy dressing "czekoladowe balsamico". Kostki gorzkiej czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i ostrożnie topimy w mikrofalówce (w interwalach po 10 sek na 750 watt) a następnie mieszamy na gładką masę. Dodajemy szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz, 2-3 łyżki balsamicznego octu z Modeny (im starszy tym lepszy), mieszamy. Na koniec dodajemy 2 łyżki syropu z agawy, 3-4 łyżki oliwy extra vergine.
4. Kawałki mięsa układamy na sałacie. Dodajemy owoce, pociętą w piórka czerwoną cebulę i plasterki parmezanu. Podajemy z dressingiem.
Składniki na dwie porcje: miks sałat (rukola, sałata rzymska, liście szpinaku), ok 10 dag. wędzonej ryby (np. wędzony pstrąg, makrela, sum, łosoś), kubeczek malin, kilka liści świeżej mięty, ćwiartka arbuza, 4 łyżki kaparków, pół szklanki czerwonego octu balsamicznego, oliwa z oliwek, syrop z agawy, sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Dressing malinowy: do butelki z czerwonym octem winnym wsypujemy świeże maliny i odstawiamy w chłodne miejsce, aż ocet nabierze aromatu malin. Na potrzeby dania do miseczki wlewamy 1-2 łyżki tego octu, solimy i dodajemy pieprz do smaku oraz 1 łyżkę syropu z agawy. Mieszamy po kropelce dodając oliwy extra vergine, aż uzyskamy gładką konsystencję.
2. Rybę pozbawiamy ości i skóry, widelcem lub palcami rozdrabniamy na małe kawałeczki. Posypujemy nimi sałatę.
3. Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy. Układamy na sałatce. Dodajemy odsączone kaparki i posypujemy szatkowanymi listkami mięty. Podajemy z dressingiem malinowym.
Inne wakacyjne sałatki znajdziesz w sieci Salad Story