Tego o bananach nie wiedziałaś

Co zrobić, żeby nie ściemniały? Jak zrobić z nich pyszny mus i jak wykorzystać je do ciasta? Sprawdź koniecznie!

Po obraniu i pokrojeniu należy skropić banana sokiem z cytryny. Dzięki temu nie brązowieje.
Po obraniu i pokrojeniu należy skropić banana sokiem z cytryny. Dzięki temu nie brązowieje.123RF/PICSEL

Banany, które wykorzystuję do dekoracji ciast lub jako składnik sałatki owocowej, po obraniu i pokrojeniu skrapiam sokiem z cytryny - dzięki temu nie brązowieją.

Mus

Bardzo dojrzałe banany miksuję. Powstały mus dodaję do ciast, domowego chleba, serków, koktajli, owsianki, a nawet zagęszczam nim sosy, np. do pieczeni lub curry.

Łatwe lody

Dwa lub trzy dojrzałe banany obieram ze skórki, kroję na małe kawałki i wkładam do zamrażalnika na trzy godziny. Po tym czasie miksuję je blenderem, dodaję kilka kropel aromatu waniliowego, przekładam do miseczek i od razu podaję, np. z polewą czekoladową.

W cieście

Ze szklanki mleka, 3/4 szklanki mąki, jaja i dwóch - trzech łyżek cukru przygotowuję gęste ciasto. Banany obieram, przekrawam na pół i zanurzam w cieście. Smażę na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Posypuję cukrem pudrem.

Odżywczy koktajl

Dwa banany, łyżkę miodu i dwie łyżki soku z limonki miksuję ze szklanką maślanki lub mleka kokosowego i podaję.

Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna

Nauka BEZ fikcji: Banany są źródłem radioaktywnego potasuVideo Brothers
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas