Tego o bananach nie wiedziałaś
Co zrobić, żeby nie ściemniały? Jak zrobić z nich pyszny mus i jak wykorzystać je do ciasta? Sprawdź koniecznie!
Banany, które wykorzystuję do dekoracji ciast lub jako składnik sałatki owocowej, po obraniu i pokrojeniu skrapiam sokiem z cytryny - dzięki temu nie brązowieją.
Mus
Bardzo dojrzałe banany miksuję. Powstały mus dodaję do ciast, domowego chleba, serków, koktajli, owsianki, a nawet zagęszczam nim sosy, np. do pieczeni lub curry.
Łatwe lody
Dwa lub trzy dojrzałe banany obieram ze skórki, kroję na małe kawałki i wkładam do zamrażalnika na trzy godziny. Po tym czasie miksuję je blenderem, dodaję kilka kropel aromatu waniliowego, przekładam do miseczek i od razu podaję, np. z polewą czekoladową.
W cieście
Ze szklanki mleka, 3/4 szklanki mąki, jaja i dwóch - trzech łyżek cukru przygotowuję gęste ciasto. Banany obieram, przekrawam na pół i zanurzam w cieście. Smażę na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Posypuję cukrem pudrem.
Odżywczy koktajl
Dwa banany, łyżkę miodu i dwie łyżki soku z limonki miksuję ze szklanką maślanki lub mleka kokosowego i podaję.
Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna