Tego o brokułach nie wiedziałaś
Brokuły, zwane także kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem, zachowują najwięcej właściwości odżywczych, gdy spożywa się je na surowo.
Dlatego często przyrządzam z nich sałatki z innymi warzywami, a także z mięsem.
Mycie
Brokuł dzielę na różyczki i każdą płuczę pod bieżącą wodą. Potem zanurzam kawałki brokuła w zakwaszonej octem albo posolonej wodzie na 10 minut. Dzięki temu pozbywam się z różyczek drobnych owadów i robaków.
Zachowają kolor
Przed gotowaniem podzielone na różyczki brokuły krótko sparzam w gorącej wodzie, czyli blanszuję. Dzięki temu zachowają ładny zielony kolor. Podobny efekt osiągam, gdy do wody, w której gotuję brokuły, dodam trochę octu lub soku z cytryny.
Na parze
Przeważnie gotuję brokuły na parze, gdyż tracą mniej witamin i składników odżywczych niż podczas gotowania w wodzie. Układam je łodygami do dołu, bo dzięki temu ugotują się równomiernie. Wodę po gotowaniu wykorzystuję do zrobienia np. sosów.
Porady udzieliła Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna