Reklama

Tego o brzoskwiniach nie wiedziałaś

Brzoskwinie najlepiej jeść świeże, ze skórką, w pełni dojrzałe, chociaż możemy je przechować w lodówce nawet przez tydzień.

Na śniadanie

Owoce kroję w cienkie plasterki lub kostkę, podsmażam na maśle i dodaję do owsianki lub kaszy jaglanej z jogurtem i miodem. To pożywne i energetyczne danie na początek dnia.

Grillowane

Brzoskwinie to jedne z najlepszych owoców do grillowania. Zawierają dużo fruktozy, dlatego ładnie się karmelizują i po upieczeniu są bardzo słodkie. Podaję je z bitą śmietaną albo lodami.

Znowu jędrne

Jeśli brzoskwinie mają pomarszczoną skórkę, wkładam je na kilka minut do miski z zimną wodą. Dzięki temu skórka będzie znowu gładka, a miąższ słodki i soczysty.

Reklama

W syropie

1 kg brzoskwiń obieram ze skórki, wyjmuję  pestki, owoce kroję  w ćwiartki i układam  w wyparzonych słoikach.  Litr wody gotuję ok. 15 minut z 300 g cukru  i sokiem wyciśniętym z cytryny. Zalewam owoce, zakręcam słoiki i pasteryzuję 10-15 minut. Dzięki temu zimą mam owoce do ciast.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy