Tego o brzoskwiniach nie wiedziałaś
Brzoskwinie najlepiej jeść świeże, ze skórką, w pełni dojrzałe, chociaż możemy je przechować w lodówce nawet przez tydzień.
Na śniadanie
Owoce kroję w cienkie plasterki lub kostkę, podsmażam na maśle i dodaję do owsianki lub kaszy jaglanej z jogurtem i miodem. To pożywne i energetyczne danie na początek dnia.
Grillowane
Brzoskwinie to jedne z najlepszych owoców do grillowania. Zawierają dużo fruktozy, dlatego ładnie się karmelizują i po upieczeniu są bardzo słodkie. Podaję je z bitą śmietaną albo lodami.
Znowu jędrne
Jeśli brzoskwinie mają pomarszczoną skórkę, wkładam je na kilka minut do miski z zimną wodą. Dzięki temu skórka będzie znowu gładka, a miąższ słodki i soczysty.
W syropie
1 kg brzoskwiń obieram ze skórki, wyjmuję pestki, owoce kroję w ćwiartki i układam w wyparzonych słoikach. Litr wody gotuję ok. 15 minut z 300 g cukru i sokiem wyciśniętym z cytryny. Zalewam owoce, zakręcam słoiki i pasteryzuję 10-15 minut. Dzięki temu zimą mam owoce do ciast.