Ten deser znika błyskawicznie. Genialny sernik na zimno z cytrynowo-kokosową nutą

Bogaty spód i delikatna masa serowa o orzeźwiającym lekkim smaku. Nie musisz mieć piekarnika!

Sernik na zimno z cytrynowo-kokosową nutą
Sernik na zimno z cytrynowo-kokosową nutą123RF/PICSEL
Sernik na zimno z cytrynowo-kokosową nutą
Sernik na zimno z cytrynowo-kokosową nutą123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g + 3 łyżki wiórków kokosowe
  • 500 g kremowego twarożku
  • 600 g greckiego jogurtu
  • 100 g nerkowców
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 400 g daktyli
  • 125 g płynnego miodu
  • 8 płatów żelatyny
  • olej do formy
  • 6 łyżek soku z limonki
7 i wiecej osób

Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić, zmieszać z pokrojonymi daktylami, 100 g wiórków kokosowych i 4 łyżkami soku z limonki.

Wszystko zmiksować i umieścić w posmarowanej olejem formie (24x24 cm).

Docisnąć, aby powstał spód ciasta. Żelatynę namoczyć.

Jogurt, twarożek, miód i 2 łyżki soku z limonki dobrze wymieszać.

Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać najpierw z niewielką ilością, a następnie z resztą kremu.

Dodać bitą śmietanę i gdy masa zacznie się żelować, nałożyć na spód daktylowy.

Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.

Uwolnić z formy i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.

"Ewa gotuje": Sałatka z grillowanym halloumiPolsat
Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas