Ten deser znika błyskawicznie. Genialny sernik na zimno z cytrynowo-kokosową nutą
Bogaty spód i delikatna masa serowa o orzeźwiającym lekkim smaku. Nie musisz mieć piekarnika!
Składniki
- 100 g + 3 łyżki wiórków kokosowe
- 500 g kremowego twarożku
- 600 g greckiego jogurtu
- 100 g nerkowców
- 200 g śmietanki kremówki
- 400 g daktyli
- 125 g płynnego miodu
- 8 płatów żelatyny
- olej do formy
- 6 łyżek soku z limonki
7 i wiecej osób
Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić, zmieszać z pokrojonymi daktylami, 100 g wiórków kokosowych i 4 łyżkami soku z limonki.
Wszystko zmiksować i umieścić w posmarowanej olejem formie (24x24 cm).
Docisnąć, aby powstał spód ciasta. Żelatynę namoczyć.
Jogurt, twarożek, miód i 2 łyżki soku z limonki dobrze wymieszać.
Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać najpierw z niewielką ilością, a następnie z resztą kremu.
Dodać bitą śmietanę i gdy masa zacznie się żelować, nałożyć na spód daktylowy.
Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.
Uwolnić z formy i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.