Terrina ziemniaczana
Składniki
Skałdniki:
- 1/s szklanki majonez
- 1/2 szklanki śmietana
- 10 dag ziemniaki usmażone w plastrach
- 10 dag suszone pomidory
- pieprz
- 30 dag ziemniaki ugotowane w łupinach
- 5 łyżeczek żelatyna
- sól
- 30 dag szparagi zielone i białe
- 10 dag czarne oliwki
7 i wiecej osób
Gotowane ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. l Do rondelka wlej śmietanę i podgrzej ją (nie gotuj). Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i majonez.
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj oliwki, suszone pomidory, sól i pieprz. Następnie dolej mieszankę śmietanową i wszystko wymieszaj.
Formę wyłóż folią spożywczą. Na dnie i obwodzie rozłóż plastry pieczonych ziemniaków. Następnie rozsmaruj część masy i ułóż ugotowane szparagi (patrz poniżej). Czynność powtórz. Terrinę wstaw do lodówki.
Danie podawaj z sosem z kwaśniej śmietany wymieszanej z posiekanymi ziołami, doprawionymi solą oraz pieprzem.