Reklama

Terrina ziemniaczana

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Skałdniki:

  • 1/s szklanki majonez
  • 1/2 szklanki śmietana
  • 10 dag ziemniaki usmażone w plastrach
  • 10 dag suszone pomidory
  • pieprz
  • 30 dag ziemniaki ugotowane w łupinach
  • 5 łyżeczek żelatyna
  • sól
  • 30 dag szparagi zielone i białe
  • 10 dag czarne oliwki

Gotowane ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. l Do rondelka wlej śmietanę i podgrzej ją (nie gotuj). Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i majonez.

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj oliwki, suszone pomidory, sól i pieprz. Następnie dolej mieszankę śmietanową i wszystko wymieszaj.

Formę wyłóż folią spożywczą. Na dnie i obwodzie rozłóż plastry pieczonych ziemniaków. Następnie rozsmaruj część masy i ułóż ugotowane szparagi (patrz poniżej). Czynność powtórz. Terrinę wstaw do lodówki.

Reklama

Danie podawaj z sosem z kwaśniej śmietany wymieszanej z posiekanymi ziołami, doprawionymi solą oraz pieprzem.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy