Tiramisu w pucharkach
Zaskocz swoich gości niezwykle efektownym deserem podanym w pucharku lub w słoiczku.

Składniki
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka śmietany 30 proc.
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- biszkopty paluszki
- kakao
Sposób przygotowania:
1. Kawę rozpuszczalną wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Odstaw do wystygnięcia. Śmietankę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem na sztywno. Miksując, dodawaj po łyżce serka mascarpone.
2. Biszkopty maczaj w naparze kawowym i wyłóż nimi dno pucharków. Na warstwę biszkoptów wyłóż krem z mascarpone. Posyp kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na to krem. Wierzch posyp kakao. Powtarzaj do wyczerpania składników. Pucharek udekoruj listkiem mięty lub melisy. Przed podaniem deser dobrze schłodź w lodówce.
Zobacz także: