To musisz wiedzieć przyrządzając mięso w cieście
Jakie ciasto najlepiej pasuje do mięs? Jakie mięso wybrać, by przyrządzić je wybornie w cieście? Oto kilka podpowiedzi.
Które ciasto?
Do zapiekania mięsa wybieramy ciasta drożdżowe, francuskie, filo lub naleśnikowe. Po upieczeniu utrzymają zarówno farsz, jak i większe mięsne kawałki w apetycznej całości.
Jakie mięso?
Do przygotowania farszu najlepsze będzie mięso mielone wieprzowo-wołowe lub drobiowe. Sprawdzi się również pokrojona pierś kurczaka czy indyka, a także schab i szynka wieprzowa pieczone w całości.
Paszteciki
Często je robię do czerwonego czystego barszczu. Przygotowuję je z mięsa mielonego i ciasta drożdżowego lub francuskiego. Mogą być też świetną przekąską dla dzieci, np. w szkole.
Przegryzki
Przygotowuję je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem ziół i pokrojonych pasków piersi kurczaka. Mięso obtaczam w cieście, smażę w głębokim tłuszczu, osuszam papierowym ręcznikiem. Podaję na ciepło lub na zimno z różnymi sosami.
Przyprawy
Połączenie mięsa i ciasta bywa ciężkostrawne. Do farszów dodaję więc przyprawy ułatwiające trawienie, np. majeranek, cząber lub oregano.
Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna