Reklama

To musisz wiedzieć przyrządzając mięso w cieście

Jakie ciasto najlepiej pasuje do mięs? Jakie mięso wybrać, by przyrządzić je wybornie w cieście? Oto kilka podpowiedzi.

Które ciasto?

Do zapiekania mięsa wybieramy ciasta drożdżowe, francuskie, filo lub naleśnikowe. Po upieczeniu utrzymają zarówno farsz, jak i większe mięsne kawałki w apetycznej całości.

Jakie mięso?

Do przygotowania farszu najlepsze będzie mięso mielone wieprzowo-wołowe lub drobiowe. Sprawdzi się również pokrojona pierś kurczaka czy indyka, a także schab i szynka wieprzowa pieczone w całości.

Paszteciki

Często je robię do czerwonego czystego barszczu. Przygotowuję je z mięsa mielonego i ciasta drożdżowego lub francuskiego. Mogą być też świetną przekąską dla dzieci, np. w szkole.

Reklama

Przegryzki

Przygotowuję je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem ziół i pokrojonych pasków piersi kurczaka. Mięso obtaczam w cieście, smażę w głębokim tłuszczu, osuszam papierowym ręcznikiem. Podaję na ciepło lub na zimno z różnymi sosami.

Przyprawy

Połączenie mięsa i ciasta bywa ciężkostrawne. Do farszów dodaję więc przyprawy ułatwiające trawienie, np. majeranek, cząber lub oregano.

Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy